(See below for English) Min kära lillasyster tog examen från högskolan och detta firade vi med att, i söndags, ha en fest. Jag övertygade familjen att låta mig laga lite raw food rätter att ställa på buffébordet tillsammans med pepparlaxen, tunnbrödsnittarna, brödet och den hemgjorda potatissalladen. Jag berättade inte för någon att detta var just raw food eftersom skepsisen mot “sådana nymodiga konstigheter” brukar vara stor.

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Det enklaste vi gjorde var att skära upp färska frukter och bär — physalis, jordgubbar, stjärnfrukt, kiwi och två sorters melon. Fräscht att ha på buffetbordet och väldigt uppskattat av både barn och vuxna. Sedan gjorde jag tre enkla huvudrätter och två efterrätter.

Sommarsallad med avocado & granatäppelkärnor

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Sommarsallad med avocado & granatäppelkärnor
Två sorters sallad – grönsallad och ruccola
Cocktailtomater, tudelade
Rivna morötter
Avocado, tärnad
Granatäppelkärnor
Mixa efter smak och blanda väl.

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

 

 

 

Quinoasallad med russin, valnötter & sesamolja
Quinoa, tillagad enligt förpackningens instruktioner (jag änvände tricolor-sorten eftersom det ser lite roligare ut)
Ruccola
Bladspenat
Valnötter
Russin
Soltorkade tomater
Sesamolja
Mixa efter smak — jag tycker om att ha halva skålen quinoa — blanda, och krydda med örtsalt. Quinoa är ju inte raw food, eftersom den tillagats på hög värme, men jag tycker att näringsvärdet är så pass bra att det är värt att äta ändå!

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Råfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

 

 

 

Vegetariska norirullar
Röra: mixa 1-2dl blötlagda pinjenötter med riven färsk pepparrot och nama shoyu
Fyllning: morötter, gurka & avocado, skurna i stavar
Noriark (de som finns i affären är tyvärr oftast rostade, inte råa, men det fick gå bra ändå!)
Klipp noriarken till lagom stora strimlor (jag gör typ fem på ett ark). Lägg röran till vänster på noristrimlan (lämna ca 3cm på sidan för att rulla), lägg på grönsakerna och rulla så tajt som möjligt. Ha en skål vatten vid sidan att doppa fingertopparna i för att försluta norin. Lägg upp fint!

Råfrisk & Råsnygg: 110621: ExamenskalasRåfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Chokladmoussetårta från ett recept ur Erica Palmcrantz bok “Raw Delight.” Chokladmoussen är gjord på avocado(!), och tårtan smakar precis lika underbart som en riktigt god kladdkaka men är betydligt hälsosammare eftersom detta recept inte innehåller smör, grädde, raffinerat socker och allt annat sånt som vi inte borde stoppa i oss)

Råfrisk & Råsnygg: 110621: ExamenskalasRåfrisk & Råsnygg: 110621: Examenskalas

Key Lime Raw Pie, även den från ett recept ur “Raw Delight” — en bra investering för den som vill göra hälsosamma desserter (och vem vill inte det?!) Key Lime Pie är något som ligger mig varmt om hjärtat efter mina år i Florida, och denna raw-version smakar faktiskt precis lika bra som Key Lime Pie:sen nere i Key West!

Allt gick hem, trots att morfar frågade om det som var runt de vegetariska norirullarna var ormskinn (det är sjögräs) och vissa petade bort russinen från quinoasalladen. Desserterna var, inte helt otippat, särskilt populära. Efter att ha smakat raw food-desserter förstår jag inte varför man nånsin skulle vilja äta “vanliga” igen . Once you go raw, sweetie, you never go back!

ENGLISH: My dear sister graduated collage and we celebrated by, this Sunday, throwing a party. I convinced the family to let me make some raw food options for the buffet, in addition to the more traditional foods. The simplest thing we did was cut up some fresh fruit — Peruvian cherries, strawberries, star fruit, kiwi and two kinds of melon. Such a fresh and tasty addition to the buffet table. I also made three mains ad two desserts.

Summer Salad with Avocado & Pomegranate Seeds
Two kinds of lettuce — boston & arugula
Cherry tomatoes, cut in half
Carrots, grated
Avocado, diced
Pomegranate seeds
Adjust proportions according to preference and mix well.

Quinoasalad with Raisins, Walnuts & Sesame Oil
Quinoa, cooked according to instructions on box (I used the tri-colored kind because it looks more fun!)
Arugula
Spinach
Walnuts
Raisins
Sundried tomatoes
Sesame oil
Adjust proportions according to preference — I like to fill half the bowl with quinoa — mix and season with herbal salt. Quinoa is not raw food, since it’s been cooked at high temperature, but I think the nutritional value is so good that it’s worth eating anyways!

Vegetarian norirolls
Sauce: mix half a cup of soaked pine nuts with fresh grated horse-radish and nama shoyu
Filling: carrots, cucumbers & avocado, cut lengthwise
Nori sheets (the ones in the store are unfortunately usually roasted, but they’ll do)
Cut the nori sheets into strips (I make five to a sheet). Put the sauce toward the left side of the nori strip (leave about 2 inches on the side for rolling), add the veggies and roll as tight as you can. Keep a bowl of water on the side to wet your fingertips and seal the nori. Arrange nicely!

I also made a Chocolate Mousse Cake and a Key Lime Raw Pie, both from a Swedish raw food cookbook called Raw Delight, by Erica Palmcrantz. Not surprisingly, the desserts were the most popular, and they taste to much better than their “conventional” counterparts. After tasting raw food desserts, I don’t understand why you would ever want to go back — they’re so tasty!