(See below for English) Bland det bästa man kan göra för att börja dagen på ett bra sätt är att dricka ett glas grön juice. Det ger en kick av livsviktiga vitaminer, mineraler och enzymer som behövs för att kroppen ska fungera optimalt. Kolla in den här videon för mer om grön juice. Här är mitt bas-recept, som jag varierar med att slänga i lite vad som helst som jag har i kylen just den dagen. Var inte rädd för att variera mängderna och prova andra saker, till exempel örter, det värsta som kan hända är att det kan smaka lite illa, eller hur? För att spara tid så gör jag typ en liter, dricker hälften på morgonen och sparar hälften till eftermiddagen. Och kom ihåg, använd bara ekologiska råvaror! Till sist, för den som undrar, så använder jag en juicer från Breville.
Green Muse Juice
1 gurka
2-3 stjälkar selleri
en stor näve mangold
en stor näve grönkål
en stor näve spenat
en stor näve persilja
en handfull groddar
1 äpple eller päron
2 broccolistjälkar (ger en fin söt smak, kronorna brukar jag spara till sallader)
ca 2-3 cm färsk ingefära
ENGLISH: Among the best things you can do for your body is to start the day with a glass of green juice. It gives you a kick of essential vitamins, minerals and enzymes needed for the body to function optimally. Check out this video for more on green juice. Here is my basic recipe, I vary it by throwing in a little bit of what I happen to have in the fridge at the moment. Don’t be afraid to play around with proportions and new ingredients, like different varieties of herbs, the worse that can happen is that it tastes a little bit bad, right? To save time, I make about a quart and drink half of it in the morning and save half until later. And, remember, only use organic produce! Finally, for those of you wondering, I use a juicer from Breville.
Green Muse Juice
1 cucumber
2-3 stalks celery
a large handful of swiss chard
a large handful of kale
a large handful of spinach
a handful of parsley
a handful of sprouts
1 apple or pear
2 broccoli stalks (gives a nice sweet taste, save the flowers for salads)
an inch or so fresh ginger
4 comments
Marina says:
Oct 4, 2011
Åh grön juice är det bästa, har gått och funderat på om jag måste köpa en press snart. Men… ska man verkligen spara på juicen? Bör den inte drickas direkt för bästa smak och effekt, oxideringen börjar genast med grön juice, men ej med smoothies eftersom fibrerna finns kvar.
Johanna Björk says:
Oct 4, 2011
Hej Marina! Det är verkligen det bästa! Investera i en bra press, det är helt klart värt det. Det bästa är ju att dricka juicen på en gång, men har man inte tid att göra juice två-tre gånger om dagen (det tar ju lite tid) så tycker jag det är bättre att dricka en juice som är gjord samma morgon än att inte dricka någon alls. Man kan också investera i en långsammare juicepress (twingear), som t.ex. en Champion Juicer. Det sägs att dessa inte gör att juicen oxideras lika mycket…
Lisa says:
Oct 28, 2012
Gjorde den precis men glömde kål och persilja! Adderade citron
Gott!
Johanna Björk says:
Aug 12, 2013
Kul att höra! Det bästa med att göra sin egen juice är ju att man faktiskt aldrig behöver följa recept — improvisera mera!
/Johanna