Råfrisk: 111101: Halloween Candy

(See below for English) Eftersom det var Halloween igår så kände jag att det var tid att göra lite Halloween-gott, nämligen rostad butternut squash med salvia. Inget raw med denna rätt, men det är ett underbart veganskt alternativ till andra, ohälsosamma, sötsaker. Superenkelt också. Jag vet att just butternut squash är svårt att få tag på i Sverige men det går nog att använda vilken sorts pumpa som helst.

Råfrisk: 111101: Halloween Candy

Rostad Butternut Squash med Salvia
1 stor eller 2 mellan butternut squash (jag gillar två mellan eftersom man får lite olika fina färger då)
1 knippe färska salvia
olivolja
kanel
havssalt & peppar
Förvärm ugnen till 200-225 grader. Dela squashen på mitten, skopa ur fröna, skär upp i tärningar och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt med lite djup. Om squashen är omöjlig att dela (den kan vara väldigt hård ibland), kan man koka den i 5-10 minuter först för att mjuka upp den. Häll på olivolja och massera in jämnt över alla bitar. Lägg på salvian, och krydda med salt, peppar och kanel (får fram den lite söta smaken superbra). Rosta i ugnen ca 40 minuter. När squash-bitarna är mjuka och har en lätt brun yta är det klart.

Råfrisk: 111101: Halloween Candy

ENGLISH: Since yesterday was Halloween I felt it was time to make some Halloween candy, roasted butternut squash with sage to be exact. Nothing raw about this dish, but it’s a lovely, vegan alternative to other unhealthy sweets. Super easy to make too.

Råfrisk: 111101: Halloween Candy

Roasted Butternut Squash with Sage
1 large or 2 medium butternut squash (I like two smaller ones since you get a variety of pretty colors)
1 bunch fresh sage
olive oil
cinnamon
sea salt & pepper
Pre-heat the oven to 425 degrees. Cut the squash in half, scoop out the seeds, dice and arrange on a cookie sheet on a  If the squash is impossible to cut in half (it can be really hard sometimes), you can boil it for 5-10 minutes first to make it softer. Pour olive oil and massage it evenly into all the pieces. Add the sage and season with salt, pepper and cinnamon (which brings out the slightly sweet flavor in a delicious way). Roast in the oven about 40 minutes. When the squash pieces are soft and lightly browned it’s done.