(See below for English) Som utlovat så har jag trixat lite med chai latte-recept i köket de senaste dagarna, och vill nu dela min favorit med er. Beroende på hur “mjölkig” man vill att den ska vara kan man använda mer eller mindre vatten. Jag tycker inte det behövs, men vill man kan man söta med honung eller agavesirap. Vill man ha mer tésmak kan man också låta en påse neutralt té (som till exempel yerba maté) sjuda i vattnet ett tag innan man blandar ihop allt. Undvik svart té om du vill hålla dig borta från koffein. Kokosoljan tillför nyttigt fett och gör att konsistensen blir mjuk och god, men strunta i den om du vill ha en low-fat version.

Raw Chai Latte (2 halvstora koppar)
1 dl vatten
3-4 dl mandelmjölk
1 tsk kokosolja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk mesquitepulver
1 tsk vaniljextrakt (eller pulver)
lite skivad ingefära (färsk så klart)
lite svartpeppar
Man kan köra allt i mixern, men jag blandar ordentligt i tillbringare med en ballongvisp. Värm på spisen (inte mikron!) tills det är fingervarmt, inte varmare, och häll sedan upp i fina muggar.

Jag är nyfiken på vad ni tycker. Prova och berätta! Självklart kan du justera kryddmängderna efter egen smak.

Råfrisk: 110930: Raw Herbal Chai Latte

ENGLISH: As promised I’ve played around with chai latte recipes in the kitchen this week and I wanted to share my favorite with you. Depending on how “milky” you want it to be you can use more or less water. I don’t think it needs it, but if you want you can use honey or agave syrup as a sweetener. If you want more tea flavor you can let a bag of neutral tea (like yerba maté) seep in the water for a while before you mix all the ingredients together. Avoid black tea if you’re trying to stay away from caffeine. The coconut oil adds some healthy fats and makes the consistency wonderfully smooth, but skip it for a low-fat version.

Raw Chai Latte (2 medium-sized cups)
1/2 cup water
1.5 cup almond milk
1 tsp coconut oil
1 tsp cinnamon
1 tsp cardamom
1 tsp mesquite powder
1 tsp vanilla extract (or powder)
some sliced ginger (fresh, of course
some black pepper
You can blend it all in the mixer, but I mix it all up thoroughly in a pitcher using a whisk. Heat on the stove (not the microwave!) until it reaches body temperature, not any warmer, and pour into nice cups.

I’m curious to hear what you think. Try it and let me know! Of course, you can adjust the amounts of each spice to suit your taste.