(See below for English) Till min sista söndagsmiddag med familjen i Sverige ville jag göra något raw som alla skulle kunna uppskatta. Lasagne verkade som ett säker kort. Jag valde ett vid första anblick krångligt recept från Russell James, känd som The Raw Chef, men fast det såg ut som det var massa olika delar och moment så svängdes det ihop väldigt snabbt. Min lasagne var inte lika estetiskt tilltalande som Russells, men jag tycker den blev väldigt fin ändå, och den smakade desto bättre. Alla gillade den, till och med farmor som bestämt anser att grönsaker är gift. Bara det är en liten seger för raw fooden.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Raw Lasagne
Blir 9 stora portioner. Kan göras i en ugnsform, eller som individuella tallriksportioner (vilket nog blir finare).

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Spenatlager
1 påse (ca 1.4 liter) spenat
5 msk torkad oregano
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
Lägg alla ingredienserna i en skål för att marineras och mjukna en timme eller längre. Man kan också ställa in skålen i torkugnen men det behövs inte.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Lasagneplattor
5 mediumstora zucchini (jag hade en jättestor), skuren på längden (jag använde osthyvel men en mandolin skulle vara bättre) och marinerade i 1 msk salt och 3 msk olivolja i 10 minuter.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Valnötsröra
1 dl valnötter, blötlagda minst 1 hr
2.5 dl soltorkade tomater, blötlagda minst 1 hr
1 msk misopulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad salvia
1 msk nama shoyu
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk olivolja
1 tsk agavesirap
Mixa alla ingredienser i matberedare (eller mixer) och låt röran vara grovhackad.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Nötost
5 dl macadamianötter (jag använde cashews eftersom jag inte hade några macs), blötlagda i minst 4 hr
2.5 dl pinjenötter
2 msk citronjuice
2 msk nutritional yeast (jag skippade detta)
1 gul paprika
2 msk färsk persilja
2 msk färsk timjan
1 tsk salt
1 dl vatten, eller efter behov
Mixa allt och tillsätt så lite vatten som möjligt tills du får en fluffig konsistens.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Tomatsås
3.5 dl soltorkade tomater, blötlagda i minst 2 hr
2 dadlar
2 vitlöksklyftor
5 dl tomater, hackade
1 msk torkad oregano
1 dl olivolja
2 msk citronjuice
Mixa tills den blir krämig.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Grön pesto
5 dl hårt packade basilikablad
1.5 dl pinjenötter eller valnötter
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
Mixa allt och låt den vara lite grovhackad.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Konstruktion:
- Grunda botten med ett lager zucchinistrips, lätt överlappade.

- Över detta, lägg ett lager valnötsröra, sen ost, sen tomatsås och sist pesto på toppen.

- Lägg ett lager till av överlappande zucchinistrips.

- Upprepa steg 2 men innan du lägger på ett sista lager zucchinistrips, lägg på spenatröran och gör ett extralager.

- Ställ in hela formen i kylen i några timmar så blir lasagnen fastare och lättare att skära upp (jag gjorde inte det).

- Dekorera med svartpeppar och basilika.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

ENGLISH: For my last Sunday dinner with the family in Sweden, I wanted to make something raw that everyone would appreciate. Lasagne seemed like a very good bet. I chose a seemingly complicated recipe by Russell James, aka The Raw Chef, but even though it may have seemed like there were lots of parts to it, the whole thing came together very easily. My lasagne was not as pretty as Russell’s, but it came out damn nice, and the taste was even better. Everyone liked it, even my grandmother who is of the firm opinion that vegetables are poison. That alone was a small victory for raw food.

Råfrisk: 110824: Raw Lasagne

Raw Lasagne
Serves 9 large portions. Can be made in a lasagne dish, or made as individual portions on the plate (which probably looks nicer). Make the spinach layer first since it needs to wilt for an hour, then cut and marinate the zucchini before you start making the other fillings.

Spinach Layer
6 cups torn spinach
5 tablespoons dried oregano
3 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon salt
Place all ingredients in a bowl to marinade and wilt for 1 hour or longer, putting the covered bowl in a dehydrator will help this process but it’s not essential.

Lasagne plates
5 medium zucchini (I had one giant one), cut lengthwise (I used a cheese cutter but a mandolin would be ideal) and marinated in 1 tablespoon of salt and 3 tablespoons olive oil for 10 minutes.

Walnut Meat Layer
1/2 cup walnuts, soaked 1 hour or more
1 cup sun-dried tomatoes, soaked for 1 hour or more
1 tablespoon dark/brown miso
2 teaspoons dried oregano
2 teaspoons dried sage
1 tablespoon nama shoyu
1/2 teaspoon cayenne pepper
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon agave nectar
Grind all ingredients in a food processor, leaving the mixture slightly chunky.

Nut Cheese
2 cups macadamias (I used cashews because I didn’t have any macs), soaked 4 hours or more
1 cup pine nuts
2 tablespoons lemon juice
2 tablespoons nutritional yeast (I skipped this)
1 yellow pepper
2 tablespoons fresh parsley
1 tablespoon fresh thyme
1 teaspoon salt
1/2 cup water as needed
Process all ingredients together adding as little of the water as possible until a fluffy consistency is achieved.

Tomato sauce
1 1/2 cups sun-dried tomatoes, soaked 2 hours or more
2 soft dates
2 cloves garlic
2 cups tomato, seeded and chopped
1 tablespoon dried oregano
1/3 cup olive oil
2 tablespoons lemon juice
Process in a food processor until smooth.

Green pesto
2 cups tightly packed basil leaves
3/4 cup pine nuts or walnuts
1/2 cup olive oil
1 teaspoon salt
1 clove garlic
Process all ingredients, leaving plenty of chunkiness!

Assembly method:
- Line the base of your dish with a layer of the zucchini strips that slightly overlap.

- On top of this put down a layer of the walnut meat, then the cheese, then tomato sauce and finally the pesto on top.

- Finish this with another layer of slightly overlapping courgette strips.

- Repeat step 2 but before adding the final layer of courgette, take your wilted spinach and create an additional layer with that.

- Placing the whole dish in the fridge for several hours will firm it all up slightly which will make it easier to cut into portions (I did not do that).

- Garnish individual portions with black pepper and a sprig of basil.