(See below for English) Jag hade en knippe basilika inhandlad på farmers marketen här i Ojai förra helgen som jag var tvungen att göra någonting med innan den blev gammal. Så jag gjorde det enda rätta man kan göra när man har för mycket basilika — pesto! Det enda som inte är raw i “vanlig” pesto är parmesanosten och ibland nötterna, så det är ganska lätt att göra raw pesto. Salthalten tycker jag beror lite på hur man brukar använda sin pesto. Om man har den som pålägg eller så skulle jag rekommendera mindre salt. Men, om man använder den som ingrediens eller tillbehör till quinoa eller pasta så brukar jag göra den mer saltig. Och, som vanligt, lek lite med proportionerna tills du får nåt som just du gillar.

Raw Pesto
ett knippe basilika
ca 2dl macadamianötter
ca 1/2dl sesamfrön
saft från 1 citron
1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek och smak, prova med en först)
ca 2dl olivolja
salt efter smak

Råfrisk: 110927: Raw Pesto

ENGLISH: I had a bunch of basil that I bought at the Ojai farmers market last weekend and had to do something with before it got old. So, I did the only right thing one can do when faced with an overabundance of basil — made pesto! The only non-raw ingredients in “regular” pesto are the cheese and, sometimes, the nuts, so it’s pretty easy to make a good raw pesto. The level of saltiness, to me, depends on how you like to use your pesto. If you use it as a spread or something I would recommend a bit less salt. But, if you use it as an ingredients or on top of quinoa or pasta, I like to make it a bit more salty. And, as usual, play around with the proportions until you get something you like.

Raw Pesto
1 bunch basil
1 cup macadamia nuts
1/4 cup sesame seeds
juice from 1 lemon
1-2 cloves of garlic (depending on size and taste, try one first)
1 cup olive oil
salt to taste