(Se nedan för Svenska) I’ve been asked a few times lately what my secret to make such good guacamole is, and I’m not quite sure, but I have a pretty good idea. First off, you need to make sure you start with ripe Organic avocados, otherwise your guac is never going to make it from good to great. You also need to add some freshly chopped garlic, onions, tomatoes, cilantro and lime juice (all Organic, naturally). Then, to give it a kick, I add a splash or two of hot sauce, trocomare (or herbamare, both are herbal salts) and ground chipotle chili pepper. This, I think, makes all the difference. I usually just eyeball it, but here’s an attempt at a recipe.

GUACAMOLE
3 ripe avocados
2 medium-sized tomatoes, chopped
1/2 bunch cilantro, chopped
1/4 onion, chopped
1 garlic clove, finely chopped
juice from 1/2 lime
hot sauce
ground chipotle chili pepper
himalayan seasalt
trocomare (or herbamare)
Peel the avocados and mush half of them up into a smooth consistency. Chop and add the tomatoes, cilantro, onion, and garlic glove. Mix well. Roughly chop and mix in the rest of the avocado (you want it to be a bit chunky). Add the lime juice and spices to taste. Mix it all up and enjoy with some Organic tortilla chips (mine were blue corn) or, if you’re 100% raw, flax crackers. Bonus tip: if you don’t finish the entire bowl, put an avocado pit in there and it will keep your guac from turning brown.

Råfrisk: 120411: The Secret to Making Great Guacamole

SVENSKA: Många har på senare tid frågat mig vad hemligheten bakom att göra riktigt god guacamole är. Jag är inte helt säker, men jag tror jag har en ganska god aning. Först och främst så ska man se till att börja med ordentligt mogna ekologiska avocados, annars kommer guckan aldrig att bli bättre än OK. Man behöver också färsk, hackad vitlök, lök, tomater, cilantro och lime juice (allt ekologiskt, så klart). Sen, för att ge det hela en liten kick, har jag i en skvätt eller två hot sauce, trocomare (eller herbamare, båda är örtsalt) och malen chipotle chilipeppar. Det är, tror jag, vad som gör skillnaden. Jag brukar bara höfta till måtten, men här ett försök till recept.

GUACAMOLE
3 mogna avokados
2 mellanstora tomater, hackade
1/2 knippe cilantro, hackat
1/4 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
juice från 1/2 lime
hot sauce
malen chipotle chilipeppar
himalayanskt havssalt
trocomare (eller herbamare)
Skala avokadosarna och rör ihop hälften av dem till en mjuk röra. Hacka och ha i tomaterna, cilantron, löken och vitlöken. Blanda väl. Grovhacka resten av avokadon och blanda i (du vill ha lite stora bitar kvar). Ha i limejuicen and krydda efter smak. Blanda ihop allt och avnjut med ekologiska tortillachips (mina var gjorda av blå majs — lite extra fint) eller, om du är 100% raw, linfrökex. Bonustips: om du inte äter upp allt, lägg i en avokadokärna i skålen så blir inte guckan brun.