Råfrisk: 120206: Raw Cilantro Pesto

(svenska nedan) I don’t know about you but something that I always get annoyed with myself about is when I buy fresh herbs at the farmer’s market and don’t use them up before they go bad. This happens particularly often with cilantro, but this week I decided that none of it would be allowed to end up in the compost. Instead I made a raw pesto from the whole bunch. It turned out really well! Never be afraid to try new things.

(Strangely enough I don’t like lemon juice in my food but added it as an optional ingredient since I think most people will like the flavor better with some lemon.)

Raw Cilantro Pesto
1 bunch fresh cilantro
1/2-1 cup walnuts
2 garlic cloves
a few glugs olive oil
a few pinches salt
juice from 1/2 lemon (optional)
Rinse the cilantro and remove the lower part of the stems. Finely chop the walnuts in a food processor, and then add the cilantro and the (peeled) garlic cloves. Mix all the ingredients together well before adding olive oil (how much depends on how “oily” you like your pesto), salt and (if desire) lemon juice. Will keep for about a week in the fridge.

Råfrisk: 120206: Raw Cilantro Pesto

SVENSKA: Jag vet inte hur det är med er, men en sak jag alltid irriterar mig på med mig själv är när jag köper färska örter på bondemarknaden och inte hinner använda dem innan de blir dåliga. Det händer särskilt ofta med cilantro, men den här veckan gav jag mig tusan på att inget av det skulle hamna i komposten. Istället gjorde jag en raw pesto av hela knippet och det blev fantastiskt gott! Man ska aldrig vara rädd för att prova nya saker.

(Konstigt nog så gillar jag inte citronjuice i min mat, men lade till det som ett valfritt moment eftersom jag tror de flesta gillar smaken bättre med lite citron.)

Raw Cilantropesto
1 knippe färsk cilantro
1-2 dl valnötter
2 vitlöksklyftor
några kluck olivolja
en eller ett par nypor salt
juice från 1/2 citron (valfritt)
Skölj cilantron och ta bort det nedersta på stjälkarna. Kör valnötterna i matberedaren tills de är finhackade, lägg sedan i cilantron och (de skalade) vitlöksklyftorna. Blanda väl och ha sedan i olivolja (beroende på hur “oljig” du vill ha peston), salt och eventuell citronjuice efter smak. Håller ca en vecka i kylskåp.