(svenska nedan) Ever since I discovered harissa I’ve been slightly obsessed with this North African hot sauce. When I moved to California I noticed, to my great despair, that my local food store does not sell it. What to do? Well, I bought some fresh chiles at the Farmer’s Market and made my own. It’s even raw! If you like garlic I would recommend going with a higher quantity, and if you want the consistency to be a bit thicker you can skip the water. I do want to issue a warning — harissa is very spicy, so it’s probably not for those of you with sensitive tummys. Also remember to not touch your face while preparing (it burns!).

Raw Harissa (makes 2 small jars)
10 fresh chiles
1 pimento pepper
1 tbsp coriander
1 tbsp cayenne
a tbsp cumin
3-6 garlic cloves
4 tbsp oil
2 tbsp sea salt
1/2-1 cup water
Cut the chiles and pepper open and remove the seeds. Place in food processor with everything except the oil and salt. Mix well and gradually pour the oil until you like the consistency. Gradually add salt to taste and mix in some water if you want the consistency to be a bit thinner. Enjoy!

Råfrisk: 111013: Raw HarissaStep 1.

Råfrisk: 111013: Raw HarissaStep 2.

Råfrisk: 111013: Raw HarissaStep 3.

Råfrisk: 111013: Raw HarissaStep 4.

Råfrisk: 111013: Raw HarissaStep 5 – done!

SVENSKA: Ända sedan jag upptäckte harissa så har jag varit smått besatt av denna Nordafrikanska heta sås. När jag flyttade till Kalifornien märkte jag dock till min stora fasa att den inte fanns att köpa i mataffären här i Ojai. Vad göra? Jo, inhandla färsk chilipeppar på Farmer’s Market och sno ihop en egen variant. Denna är till och med raw! Gillar man vitlök kan jag rekommendera att prova ha i lite fler klyftor, och vill man ha konsistensen mer fast så kan man strunta i vattnet. Varning utfärdas på förhand, harissa är väldigt starkt, så kanske inte något för er med känslig mage. Kom också ihåg att absolut inte klia dig i ansiktet med chili på fingrarna (väldigt oskönt).

Raw Harissa (2 små burkar)
10 chilipeppar, färska
1 pimento paprika (går nog med vanlig också)
1 msk koriander
1 msk cayenne
2 msk kummin
3-6 vitlöksklyftor
4 msk olja
2 msk havssalt
1-2 dl vatten
Skär itu chilipepparn och paprikan och ta bort fröna. Lägg i matberedaren tillsammans med allt utom olja och salt. Blanda väl och ha gradvis i olja tills konsistensen ser fin ut. Smaka av med lite salt i taget och blanda i vatten om du vill ha lite tunnare konsistens. Njut!