(See below for English) Nu när vi börjar närma oss jul på riktigt så tänkte jag att det var dags att experimentera med en raw julgröt. Jag började med ett enkelt grundrecept för bovetegröt och bytte ut päronen mot äpples, använde kokossocker istället för dadlar, hade i extra kanel och toppade med kardemumma och russin. Gott och nyttigt för en ledig juldagsmorgon.

Raw Julgröt (dubbel portion)
ca 2 dl blötlagt bovete
2 äpplen (ekologiska smakar alltid bäst)
1 msk kokossocker (dadlar, agavesirap eller honung funkar också)
1-2 tsk kanel
1/2-1 tsk kardemumma
en handfull russin
Blötlägg bovetet i kylen under natten. Skölj noga (allt slemmigt ska bort!) och kör i mixern tillsammas med äpplena (det är lättare att mixa om man skivar dem först) och kryddorna. Strö på extra kanel, kardemumma och russin innan servering.

Råfrisk: 111222: Raw Julgröt

ENGLISH: Now that we are really starting to get close to Christmas I though it was time to experiment with making some raw Christmas porridge. I started with a basic recipe for Buckwheat Porridge and swapped out the pears for apples, used coconut sugar instead of dates, added extra cinnamon and topped with cardamom and raisins. A delicious, nutritious treat for a leisurely Christmas morning.

Raw Christmas Porridge (serves 2)
3/4-1 cup soaked buckwheat
2 apples (organic always tastes best)
1 tbsp coconut sugar (dates, agave syrup or honey also work)
1-2 tsp cinnamon
1/2-1 tsp cardamom
a handful raisins
Soak the buckwheat in the fridge overnight. Rinse thoroughly (all the slime stuff needs to come off!) och blend in the mixer along with the apples (it’s easier to blend if you cut them up first) and spices. Top with extra cinnamon cardamom and raisins before serving.