Råfrisk: Smokey Jicamasalad with Kale & Corn

(svenska nedan) Since I discovered it a few years back, I’ve really learned to love jicama, a Mexican root vegetable with a mild, slightly sweet flavor and satisfying crunch. It’s best eaten raw and perfect for slicing or grating into a refreshing summer salad. It works really well with chili powder or, better yet, smoked chipotle chili—the smokey flavor is delicious. For this salad, I added raw kale, mint, corn (not raw, so you can leave out if you want) and hemp seeds. All the ingredients should be organic if possible.

Smokey Jicamasalad with Kale & Corn (for 2)
1/2-1 jicama (depending on how large it is), thinly sliced or grated
6 leaves kale, thinly sliced
1-2 cups corn (leave out if you want it to be 100% raw)
1 large handful mint leaves
olive oil
hemp seeds
chipotle chili powder
sea salt or herbamare
Mix the jicama, kale, corn and mint leaves together. Drizzle with olive oil and sprinkle with sea salt and chipotle chili powder and mix well. Finish with a sprinkle of hemp seeds.

Råfrisk: Smokey Jicamasalad with Kale & Corn

SVENSKA: Sedan jag upptäckte den för några år sedan har jag verkligen kommit att älska jicama, en Mexikansk rotfrukt som har en mild, lite söt smak och god krispighet. Den äts bäst rå och är perfekt att skära eller strimla över en uppfriskande sommarsallad. Jicama funkar superbra med chilipulver eller, som jag gillar, rökt chipotlechili. I den här salladen använde jag grönkål, mynta, majs (inte rå så man kan strunta i den om man vill) och hampafrön. Alla ingredienser bör vara ekologiska om möjligt.

Rökig Jicamasallad med Grönkål och Majs (för 2)
1/2-1 jicama (beroende på hur stor den är), tunt skuren eller riven
6 blad grönkål, tunt skurna
2-4 dl majs (strunta i om du vill ha den helt rå)
1 stor näve mynta
olivolja
hampafrön
chipotlechilipulver
havssalt eller herbamare
Blanda ihop jicama, grönkål, majs och mynta. Ha över olivolja, havssalt och chipotlechilipulvret och blanda ihop väl. Avsluta med att strö över hampa frön.